Michael Jackson 1958 - 2009

Michael Jackson 1958 - 2009

MICHAEL JOSEPH JACKSON 2003 yılında verdiği bir röportajda “Kendimi tanıtmam gerekirse, kısaca Michael Jackson’ım.” gibi çok basit bir cümleyle kendisini anlatıyordu. Halbuki o yaptığı müzikle dünya müzik tarihine yön veren adam Michael Jackson'dı. Çektiği kliplerle ilklere imza atıp, aldığı yüzlerce ödül, kırdığı sayısız rekorla dünyanın en başarılı müzisyeni oldu. Tarihe ismini altın harflerle “Popun Kralı” olarak kazıyan Michael Jackson hayata gözlerini yumalı tam üç yıl oldu.

Michael Jackson 1958 - 2009

MICHAEL JACKSON HAYATI 1958'de Amerika'nın Indiana eyaletinde 9 çocuklu bir ailenin 7’nci üyesi olarak Michael Joseph Jackson adıyla dünyaya gelen sanatçı bir fabrika işçisinin oğluydu.

Michael Jackson 1958 - 2009

5 YAŞINDA SAHNEYE ADIM ATTI Sahneye ilk adımlarını, kardeşleri Jermaine, Jackie, Tito ve Marlon'la birlikte, babası Joseph Jackson’ın kurduğu The Jackson 5 grubuyla attı. Gruba daha sonra Randy de katıldı ve grubun adı The Jacksons olarak değişti. Michael Jackson, The Jackson 5'ta şarkı söylemeye başladığında sadece 5 yaşındaydı. Babası Josehp, oldukça disiplinli bir adamdı ve çocukları için oldukça ağır çalışma programları hazırlıyordu.

Michael Jackson 1958 - 2009

ÜM DÜNYA JACKSON 5’I TANIDI 1964-1968 yılları arasında sadece amatör müzik kulüplerinde sahne alan grup, Apollo Tiyatrosu'daki amatör müzik yarışmasında birinci olduktan sonra yapımcıların dikkatini çekti ve aynı yıl Motown müzik şirketiyle bir anlaşma imzaladı. Grubun 4 single'ı listelerde birinci sıraya oturunca tüm dünya Jackson kardeşleri tanıdı. I Want You Back, ABC, The Love You Save ve I’ll Be There listeleri zorlarken Michael sadece 11 yaşındaydı…

Michael Jackson 1958 - 2009

JACKSON 5 ‘THE JACKSONS’ OLARAK DEĞİŞTİ Grupta farklı dansı ve sahne şovlarıyla dikkatleri üzerine çeken Michael Jackson yine Motown şirketiyle 1971'de 13 yaşındayken ilk solo albümü Got To Be There için anlaşma imzaladı. Bu arada Jackson, Jackson 5 grubunda söylemeye de devam ediyordu. Sallantıda olan Jackson 5 çalıştığı şirketi ve ismini değiştirdi. Epic Records'la anlaşan grup artık The Jacksons diye anılıyordu.

Michael Jackson 1958 - 2009

BESTECİ KİMLİĞİYLE TANIŞTIK The Jacksons'ın 1978'de çıkardığı 18’nci albümleri Destiny dünya çapında çok büyük başarı elde etti. Albümdeki bestelerin çoğunu Michael yapmıştı. Albümün başarısıyla birlikte Jackson'ın dans ve vokal yeteneklerine bir yenisi daha eklendi.

Michael Jackson 1958 - 2009

QUINCY JONES’LA TANIŞTI Aynı yıl Diana Ross ile oynadigi ilk filmi “The Wiz” vizyona girdi. Bu film bir korkuluğu canlandıran Jackson’ın hayatindaki dönüm noktalarindan birisiydi. Çünkü filmin müziklerini aranje eden Michael Jackson'ın gelecekteki başarısında büyük pay sahibi olacak Quincy Jones'la tanıştı. 1979'da Jones yapımcılığında ilk elektronik solo albümü Off The Wall’ı yaptı. Bu albüm 19 milyon satarak bir rekor kirdi ve Beatles’in satis rakamlarini geçti.

Michael Jackson 1958 - 2009

‘THRILLER’ DOĞDU 1982'de yine Jones yapımcılığında çıkardığı Thriller albümü Jackson'ın hayatında bir dönüm noktası oldu. Albüm Michael’ın dünya çapında bir yıldız olmasını sağladı. Bir yıl boyunca Amerika ve İngiltere müzik listelerinde ilk 10’da yer aldı. Thriller, tüm zamanların en çok satan albümü olarak 1985'te Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.

Michael Jackson 1958 - 2009

KLİPLERİYLE DE KONUŞULDU Thriller albümünün klipleri de albümün kendisi kadar ses getirdi. MTV, Billie Jean'e çekilen klibi yayınlayarak ilk kez bir siyahi şarkıcının klibine yer vermişti. Kısa film tadındaki kliplerden özellikle 14 dakikalık süresi, kalabalık cast’ı ve bütçesiyle ‘Thriller’ müzik tarihinin en önemli klipleri arasına girdi. Jackson'ın zombi olarak seyircinin karşısına çıktığı klip VHS formatında satışa çıktı ve yine rekor satışlara imza attı.

Michael Jackson 1958 - 2009

DÜNYA MICHAEL’İN AY YÜRÜYÜŞÜ DANSI VE PAYETLİ BEYAZ ELDİVELİYLE TANIŞTI 16 Mayıs 1983 gününde gerçekleştirilen “Motown 25: Yesterday, Today and Forever” adlı kutlamada sadece Michael Jackson’ın değil, tüm pop müzik tarihinin en büyük performansı gerçekleşti. Michael, kutlamalarda ilk defa beyaz payetli eldivenleri ve ünlü ay yürüyüşü (Moonwalk) dansıyla sahnedeydi. Bu gösteri dünya basının ilgisini çekmesinin ardından dans ve eldivenler Michael’ın imajı halini aldı.

Michael Jackson 1958 - 2009

ASILSIZ HABERLER ORTAYA ATILDI Bu albümün başarısıyla “Tüm Zamanların En Çok Satan Sanatçı” unvanını almasıyla birlikte magazinin en büyük malzemesi Michael Jackson olmuştu. Ve beraberinde birçok dedikodu ortaya çıkmaya başladı. Gerçek annesinin Diana Ross olduğu, Fil Adam’in kemiklerini satın almak istediği, cinsiyet değiştirdiği, aslında uzaylı olduğu, oksijen çadırında uyuduğu, Michael, Janet ve La Toya’nın ayni kişi olduğu gibi asilsiz haberler çıkmaya başladı.

Michael Jackson 1958 - 2009

MICHAEL JACKSON 1958 - 2009 YARDIM KAMPANYALARINI İHMAL ETMEDİ Jackson, yaptığı yardım kampanyalarıyla da gözler önündeydi. Doğu Afrika'daki aç insanlar için Lionel Richie'yle yazdığı We Are The World şarkısı bugün hala dünyanın en çok satan sigle'ı sıfatını koruyor. Şarkıyı Ray Charles, Tina Turner, Bob Dylan, Stevie Wonder, Bruce Springsteen gibi efsane isimlerin de aralarında bulunduğu 40'tan fazla müzisyen seslendirdi.

Michael Jackson 1958 - 2009

CAPTAIN EO 1986 yılında Jackson yapımcılığını George Lucas’ın yaptığı ikinci filmi “Captain EO” ile karşımıza çıktı. Francis Ford Coppola'nın yönettiği ve başrolünde Michael Jackson'ın oynadığı bir 3D müzikal film. 1980'li ve 1990'lı yıllarda Disneyland'lerde gösterildi. Tamamen 3D efektleri kullanılan "Captain EO"da dakika başına 1 milyon.760 bin dolar maliyeti ile en pahalı filmler arasına girdi

Michael Jackson 1958 - 2009

5 ŞARKI LİSTELERİN 1 NUMARASI OLDU 1987'de sanatçı Bad albümüyle hayranlarının karşısına çıktı. Bad'in içindeki 5 şarkı listenin başına yerleşti ve sanatçı müzik tarihinde bir ilke daha imza atmış oldu. Bad tüm dünyada otuz milyondan fazla sattı ve bu miktarın sekiz milyon kadarı yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde sattı. Dünyada tüm zamanların en çok satan albümlerin biri olan Bad, Amerikan müzik tarihinde beş single'ı Amerikan müzik listesinin bir numarasına yerleşen ilk ve tek albüm.

Michael Jackson 1958 - 2009

TEN RENGİNDEKİ DEĞİŞİKLİK ORTALIĞI KARIŞTIRDI Jackson albümdeki Bad şarkısına, Thriller'da olduğu gibi, Martin Scorsese yönetmenliğinde kısa film şeklinde 18 dakikalık bir klip çekti.Ancak klipten çok Jackson'ın estetik operasyonları ve ten rengindeki değişiklik gündeme oturdu. Medya Jackson'ın zenci olmaktan utandığı için ten rengini değiştirmeye çalıştığını yazdı.

Michael Jackson 1958 - 2009

MÜZİKALİ DE REKOR KIRDI 1988 yılında sanatçı Moonwalker adlı müzikal filmde rol aldı. Film VHS formatında satışa sunuldu ve 1 milyon satışa ulaşarak yeni bir rekora imza attı.

Michael Jackson 1958 - 2009

NEVERLAND’I SATIN ALDI Aynı dönem medyanın baskısından çok bunalan Jackson, adına Neverland dediği bir çiftlik satın aldı. İsmini masal kahramanı Peter Pan ve arkadaşlarını kaldığı evden alan Neverland (Olmayan Ülke) yaklaşık 3 bin dönümlük araziye kuruldu. Çiftliğin içinde lunapark ve hayvanat bahçesi gibi pek çok eğlence alanı vardı. Bu alanlar, gelecekte sanatçının başını çok ağrıtacak çocuk tacizi davasında da sanatçının aleyhinde rol oynayacaklardı.

Michael Jackson 1958 - 2009

HASTA ÇOCUKLARI NEVERLAND’DA AĞIRLADI 1992'de yine bir sosyal sorumluluk projesi olarak Heal The World Foundation fonunu çocukların eşit haklarda büyümesi ve topluma yararlı olmaları için kurdu. Yardıma muhtaç çocuklar Jackson'ın Neverland çiftliğindeki oyun alanlarından faydalanabiliyordu. Eşitlik uğruna attığı bu adımlar da daha sonra çocuk tacizi davasında önüne konacaktı.

Michael Jackson 1958 - 2009

‘YAŞAYAN EFSANE’ 1993'te 27nci Superbowl turnuvasının devre arasında konser veren Jackson tarihteki en yüksek reytingi yakaladı. 100 milyonu aşkın klibinin izlediği konser dolayısıyla 35’nci Grammy Müzik Ödül töreninde kendisine Yaşayan Efsane ödülü verildi.

Michael Jackson 1958 - 2009

ÇOCUK İSTİSMARI İLE SUÇLANDI 1993 sadece başarıyla ve ödüllerle geçmedi. 17 Ağustos 1993 günü Michael, 13 yaşındaki Jordan Chandler adındaki çocuğu taciz ettiği iddiasıyla mahkemeye verildi. İlk kez çocuk istismarıyla suçlanan yıldız 1994 yılına kadar bu davayla boğuştu. Davanın uzamasını istemeyen ve haksiz yere suçlandığı davalardan yorulan Michael Chandler ailesine para vererek bu davadan çekilmelerini istedi. Zaten amaçları para olan aile bu teklifi kabul etti ve dava bitti.

Michael Jackson 1958 - 2009

ÇOK KONUŞULAN BİR EVLİLİK YAPTI Skandallarıyla çok ses getiren yıldız 1994'te Elvis Presley'nin kızı Lisa Marie Presley ile evlendi ancak 2 yıldan kısa sürede çiftin evlilikleri sona erdi. Boşanmasının üzerinden birkaç ay geçtikten sonra Deborah Jeanne Rowe ile evlendi ve 3 sene sonra onunla da boşandı. Medyanın yakından takip ettiği boşanma, çocuklarının velayet davası dolayısıyla bir hayli olaylı geçti. Michael’ın bu birliktelikten iki çocuğu oldu. Oğlu Prens Michael ve kızı Paris…

Michael Jackson 1958 - 2009

MESİH İDDİALARI YAYILDI 1996'da tek sorun Jackson'ın boşanması değildi. Brit Ödülleri'nde birçok çocukla birlikte söylediği şarkı sırasında beyazlar içinde kollarını açıp verdiği pozu nedeniyle kendini Mesih'le eşdeğer gördüğü iddiaları ortaya çıktı. Jackson bu kez de dindar kesimi kızdırdı.

Michael Jackson 1958 - 2009

EN UZUN KLİBİ ÇEKTİ 1997 yılında, Elton John'a ithaf ettiği albümü History albümündeki Is It Scary ve Ghost şarkılarına Stephen King'in senaryosunu yazdığı 35 dakikalık bir klip çekti. Dünyanın en uzun klibi rekorunu hala elinde bulunduran kliple sanatçı tarihin sayfalarına yazdığı birçok ilke bir yenisini daha eklemiş oldu.

Michael Jackson 1958 - 2009

SONY’Yİ IRKÇILIKLA SUÇLADI Bir süre medyadan ve skandallardan uzak duran Jackson 2001 yılında Invincible albümüyle tekrar hayranlarıyla buluştu. Albümün çıkış döneminde Sony Records'la arası açılan Jackson Sony'ye ırkçılık suçlamaları yöneltti. Albümün çıkışında yaşanan tüm can sıkıcı olaylara rağmen albüm 13 ülkede listelerin başına geçti. Bu olaylardan sonra Jackson skandallarıyla tekrar sahnedeydi.

Michael Jackson 1958 - 2009

OĞLUNU BALKONDAN SARKITTI 2002'de Berlin'de kaldığı otelin camından 9 aylık oğlu Prince 2’nci Michael’ı sarkıtması yine büyük yankı uyandırdı. Çocuğunu basına ilk kez göstermek isteyen Jackson babalığa uygun biri olmamakla suçlandı. Medya ve halk, ortaya Jackson'ın küçük bebeği öldürmek istediği yönünde iddialar attı. Çocuklarını hiç yanından ayırmayan Michael, basının görüntü almaması için çocuklarının yüzünü kapatırdı.

Michael Jackson 1958 - 2009

DAVALARDAN BERAAT ETTİ 2003'te Jackson, Ressurection albümün çıkmasının yanı sıra çocuk istismarı iddialarıyla da gündemdeydi. Bir belgeselde "Yatağımı erkek çocuklarıyla paylaştım, ancak bunda cinsel yön yok" dedikten sonra Santa Barbara şerifi olayla ilgili soruşturma başlattı. Los Angeleslı bir psikiyatrın, bir çocuğun Jackson tarafından taciz edildiğini söylemesi de iddiaları pekiştirdi ve Popun Kralı'na 10 farklı dava açıldı.

Michael Jackson 1958 - 2009

MICHAEL’IN MÜSLÜMAN OLDUĞU İDDİA EDİLDİ Yine 2003'te Jackson'ın Müslüman olduğu yönündeki iddialar ortaya atıldı. Hiçbir zaman kesinlik kazanmayan iddialar yüzünden Jackson'ın 2009 yılındaki cenazesinde de birçok soru işareti ortaya çıktı. Özellikle Müslüman ülkeler sanatçının İslam kurallarına göre gömülüp gömülmediği konusuna bir açıklık getirilmesini istediler.

Michael Jackson 1958 - 2009

VE POPUN KRALI İSTANBUL'DA Dangerous World Tour, Michael Jackson'ın Avrupa, Latin Amerika ve Asya'da verdiği konserlerden oluşan ikinci dünya turnesi oldu. 27 Haziran 1992'de başlayan turne kapsamında Türkiye’de de biri İstanbul’da diğeri ise İzmir’de olmak üzere iki konser vereceği açıklandı. 24 Ekim 1992’de yapılacağı 6 ay önceden duyurulan konseri ne yazık ki başlamadan bitti. Popun Kralı Türk bayraklarıyla Atatürk Havaalanında karşılandı.

Michael Jackson 1958 - 2009

NEVERLAND’DAN UZAKLAŞTI 2005'te tüm suçlamalardan beraat eden Jackson, Neverland’dan uzaklaşıp Bahreyn, yerleşme kararı aldı. Jackson'ın Bahreyn'de, Katrina Kasırgası mağdurlarına ithafen yazdığı şarkıyı Snoop Dog, Jermaine Jackson, Keyshia Cole gibi isimler seslendirdi ancak şarkı açıklanmayan bir sebepten dolayı asla yayınlanmadı.

Michael Jackson 1958 - 2009

VESAYET DAVASI TEKRAR GÜNDEME GELDİ 2006 yılında Jackson yine davalarıyla gündemdeydi. Eski eşi Deborah Jeanne Row ile karşı karşıya geldiği, 1999 yılından beri devam eden vesayet davası sonuçlandı ve mahkeme iki tarafın da çocuk üzerindeki yetkilerini sınırladı. Aynı dönemde sanatçıya Neverland çiftliğindeki çalışanlarına sigorta yapmadığı gerekçesi ile bir tazminat davası açıldı ve dava sonunda sanatçı toplamda 69 bin dolar tazminat ödemek zorunda kaldı.

Michael Jackson 1958 - 2009

Michael Jackson 1958 - 2009

2009’DA HAYATA VEDA ETTİ Popun Kralı, "This is it" adını vereceği konserleri tamamlayamadan hayata veda etti. Skandalları ve Amerikan rüyasını andıran hayatıyla gündemden düşmeyen yıldızın ölüm haberi tüm dünyada şok etkisi yarattı.

Michael Jackson 1958 - 2009

KONSER HABERİ HEYECAN YARATMIŞTI 2009'da 50 konserlik bir turneyle geri döneceğini açıklamak üzere Londra The O2 Arena'da bir basın toplantısı düzenledi. 1997 yılındaki HIStory World Tour'dan sonra Jackson'ın sahnelere döneceği ilk turne olacaktı ve hayranları arasında büyük bir heyecan yaratmıştı.

Michael Jackson 1958 - 2009

JAMES BROWN'UN DA ÖLÜMÜNE SEBEP OLMUŞTU 25 Haziran 2009'da Los Angeles'taki evinde fenalaştıktan sonra sağlık görevlileri çağrıldı. Görevliler Jackson'ı UCLA Tıp Merkezi'ne götürmek için aldı ancak sanatçının kalbi merkeze geldiğinde çoktan durmuştu. Ölmeden önce gayet sağlıklı olduğu bilinen Jackson'a yapılan otopsi sonucunda yıldızın, birlikte kullanmaması gereken ilaçları aşırı dozda aldığı ortaya çıktı ve ölümünün doğal yollardan olmadığı şüphesi ortaya çıktı.

Michael Jackson 1958 - 2009

SPEKÜLASYONLAR CENAZE TÖRENİNDE DE DEVAM ETTİ Jackson'ın Staples Center'daki cenazesine birçok ünlü isimle beraber yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Törende Michael Jackson'ın altın kaplama tabut açılmadığı ve naaşı görünmediği için ortaya çeşitli spekülasyonlar çıktı.

Michael Jackson 1958 - 2009

MEZARININ YERİ BİLİNMİYOR Bir kesim Jackson'ın çoktan gömüldüğünü ve tabutun boş olduğunu iddia ederken başka bir kesim de Jackson'ın hala hayatta olduğunu savundu. Jackson ailesi Popun Kralı'nın mezarının yerini hiçbir zaman açıklamadı. Kral'ın ölümünden bir süre sonra Amerika'da CNN televizyonuna çıkan Dave Dave isimli kişi Michael Jackson'ın hiç sahip olmadığı babası gibi olduğunu söyledi. Suratı yanmış kişinin sesinin tonu ve konuşması Jackson'a çok benziyordu.

Michael Jackson 1958 - 2009

DOKTORU TUTUKLANDI Michael Jackson'ın şahsi doktoru Conrad Murray, Jackson'a ölümcül olabilecek düzeyde ve ameliyatlarda kullanılan anestezi ilaçlarından kontrolsüzce verdiği dolayısıyla tutuklandı. Mahkeme Murray'i kasıtsız adam öldürmekten suçlu buldu. Murray'in doktorluk lisansı iptal edildi ve doktor 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Michael Jackson 1958 - 2009

ÖLÜMÜNDEN SONRA DA ALBÜMÜ ÇOK SATANLAR ARASINA GİRDİ Epic Records ve Sony Music Entertainment 2010'da Jackson'ın daha önce yayınlanmamış bazı şarkılarından oluşan Michael adlı albümü piyasaya sürdü. Albüm çıktığı anda birçok ülkede ilk sıraya yerleşti. 2012'de Sony, Jackson'ın daha yayınlanmamış birçok şarkısı olduğunu ancak hacker'ların bilgisayarlarına sızmasıyla bu şarkıların çalındığını söyledi.

Michael Jackson 1958 - 2009

ÖDÜL VE REKORLARIN ADAMI 44 yıllık müzik hayatına, aralarında Grammy Efsane, Yaşam Boyu Başarı ve 3 farklı Hall of Fame Ödülü de bulunan yaklaşık 400 ödül ve Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmiş 13 farklı rekor sığdıran müzik tarihinin efsane ismi, Popun Kralı Michael Jackson'ın saygıyla anıyoruz

Michael Jackson 1958 - 2009

Elizabeth Taylor

Michael Jackson 1958 - 2009

Oğlu Prens Michael

Michael Jackson 1958 - 2009

Michael Jackson 1958 - 2009

Michael Jackson 1958 - 2009

Michael Jackson 1958 - 2009

Michael Jackson 1958 - 2009

Michael Jackson 1958 - 2009

Michael Jackson 1958 - 2009

Michael Jackson 1958 - 2009

Eski eşi Deborah Jeanne Rowe

Michael Jackson 1958 - 2009

Michael Jackson 1958 - 2009

Michael Jackson 1958 - 2009

Michael Jackson 1958 - 2009

Michael Jackson 1958 - 2009

Michael Jackson 1958 - 2009

Freedie Mercury

Michael Jackson 1958 - 2009

Bu magazin haberleri de ilginizi çekebilir: