Mustafa Sandal, "O Ses Türkiye"den neden ayrıldı?

Mustafa Sandal,

Mustafa Sandal, Kelebek'ten Ömür Gedik'e röportaj verdi. İşte o röportaj:

Mustafa Sandal,

Çok eskiden beri yakından takip ediyor ve kendisini tanıyor olmama rağmen, Mustafa Sandal’la her buluşmamızda hakkında yeni şeyler öğreniyorum. Bu yaza damgasını vuran şarkısı “Tesir Altında”yı konuşmak üzere bir araya geldiğimizde de öyle oldu. “Tesir Altında” nasıl doğdu, “Kaplan kafeste” ne demek, suç kimde, neye isyankar, hepsi bu söyleşide...

Mustafa Sandal,

* Mustafa Sandal uzun aradan sonra solo çalışmasıyla geldi, ama çıkış parçası ona ait değil. Şaşırdım!

Mustafa Sandal,

- Ben bir şarkı yazdım “Vardır Bir Numarası” diye... Sonra oturdum, şarkıya baktım; muhteşem bir şarkı ama lokomotif şarkısı değil. Bu objektiflikte bir gece Samsun (Demir) ile oturmuş sohbet ederken, “Ben uzun zamandır Gülşen’in tesiri altındayım, yıldızlarla arası çok iyi... Beraber bir şeyler yapsak ne dersin” dedim. “Dur Gülşen’le bir konuşalım” dedi. Ardından Gülşen beni aradı, uzun bir konuşma yaptık, buluştuk, derken bu şarkı çıktı ortaya.

Mustafa Sandal,

* 2013 yazının şarkısı bu mu? - Yazın şarkısı bu mudur diye düşünmedim ama rakamlar öyle diyor. Tüm listelerde 1 numara olması, Youtube’da her gün ortalama 60 bin kişinin dinlemesi, işin duruşu ya da pozisyonuyla alakalı net bir tablo çiziyor.

Mustafa Sandal,

* Ne farkı var “Tesir Altında”nın diğer şarkılardan? - Burada işin en kıymetli tarafı söz-müziğin Gülşen olması, Ozan Çolakoğlu’nun düzenlemesi, benim yorumlamam... İnsanlar çok keyifli, aynı zamanda hüzünlü bir şarkıyla buluştu. Tüm bu paketin üzerinde DMC ve Özden Bora imzası olduğunu da unutmamamız gerekiyor.

Mustafa Sandal,

* Pop star olmak için bir yaş sınırı var mı sence? Yaşım geçiyor diye düşündüğün oluyor mu? - 70 yaşında sahneye çıkıp da 20’liklere taş çıkaran birçok sanatçı var. Bu tamamen insanın kalbindeki ve ruhundaki enerjiyle alakalı. Ben de olaya uzun bir hikaye ve yolculuk olarak bakıyorum.

Mustafa Sandal,

* Sen 70 yaşında nerede görüyorsun kendini? - Sahnede hoplarken görmüyorum açıkçası. Belki işin mutfak kısmında, belki bir sahil kasabasında...

Mustafa Sandal,

Müzikte jön kavramına inanıyor musun? - Müzikte anlık, daha doğrusu dönemsel bir popülerlik var. Fakat uzun zaman bu piyasada kalabilmek için jön olmak şart değil. Esas olan dinleyicilere güzel şarkılar vermen... Yakışıklı olmak, allı pullu şarkılar söylemek değil de insanların kalbine işleyecek şarkılar yapmak gerek.

Mustafa Sandal,

* Yakında bir albüm gelecek mi? Yoksa senin için de albüm devri bitti mi? - Mutlaka albüm yapacağım, çünkü albüm adamıyım. Ama öncesinde yine bir single gelir herhalde... Muhtemelen kışa...

Mustafa Sandal,

* Eskiden 30 Ağustos gecelerinde Rumeli Hisarı’ndaki konserlerini kaçırmazdım. Her seferinde başka bir numarayla çıkıyordun sahneye. - Ya evet, hep gaza getiriyorlardı, ben de yapıyordum. Sahneye çıkışlarım efsane. Helikopterle geldim, denizden geldim, dağcı eğitimleri alıp surlardan kaydım, sahnenin altından fırladım. İyi ki yapmışım.

Mustafa Sandal,

* “New York’ta Beş Minare”den sonra sinemaya devam edeceğini düşünmüştüm. Ne oldu da durdun?

Mustafa Sandal,

- Sinema olacak hayatımda. Mahsun’dan haber bekliyorum (gülüyor). Onu son filmiyle alakalı aradım; “Hayırdır farklı bir film yapıyormuşsun” dedim. “Evet, farklı bir film... Senaryoyu okuyunca anlayacaksın” dedi. Sinema takım çalışması, emek, sabır işi... Ben bu işten çok keyif aldım, o yüzden beni beyazperdede tekrar göreceksiniz ama ne zaman olur bilmiyorum.

Mustafa Sandal,

* 4 kişilik bir ailesiniz ve çok mutlu görünüyorsunuz. - Yaman’ım, Yavuz’um, Emina’m, ailem... Süper bir duygu. Yaman ve Yavuz’la elimden geldiğince fazla vakit geçiriyorum.

Mustafa Sandal,

* Onlara daha fazla vakit ayırmak için iş reddettiğin oluyor mu? - Oluyor. Emina ile güzel organize oluyoruz, ikimiz birlikte ortadan kaybolmuyoruz. O gidiyorsa ben kalıyorum, ben gidiyorsam o...

Mustafa Sandal,

* İkiniz de müzisyensiniz. Ego savaşı yaşamıyor musunuz hiç? - Burada ilgi daha çok bende, Sırbistan’da tersi oluyor. Beni görünce “Aaa Emina’nın kocası” diyorlar. Emina ülkesinde 150 bin kişiye konser veren, meydanları dolduran biri.

Mustafa Sandal,

* Evlendikten sonra sahnen, işine yaklaşımın değişti mi? - Evlendikten sonra yaptığım işlerde kalite de arttı, tutarlılık da...

Mustafa Sandal,

* Müzik dünyası sahte tıklanma iddiaları ile sarsıldı. Bu konuda ne demek istersin?

Mustafa Sandal,

- Daha gidecek ve yürünecek yollarımız var Ömür... Ben bugüne kadar neler gördüm, ne haksızlıklar yaşadım. Üstüne bir havuz dolusu su içmişimdir herhalde. Buradaki meslek birliklerinin, yurtdışındaki meslek birliği toplantılarına katılmaları ve oradaki her şeyi gözlemleyip buraya uygulamaları gerekiyor.

Mustafa Sandal,

* Sahnedeki sırrın nedir? - Sahnede aklın işliyor olması lazım, radar misali... Fakat tamamen seni sürükleyen şeyin kalbin olmalı. Bir şarkıyı söylerken, ritmin içindeyken onu seyirciye de taşıyabiliyorsan, sahnede devleşebilirsin.

Mustafa Sandal,

* Sahne öncesinde var mı bir ritüelin? - Biraz ekibimle sohbet ederim, konsere tam 5 dakika kala herkesi kulisten çıkarır yalnız kalırım. Kendi kendime birkaç defa “Kaplan kafeste” diye mırıldanırım. Sirkte gösteriye çıkacak kaplanın ruh haline girerim. Hatta yardımcım Nazım o 5 dakikanın sonunda gelip “Kaplan kafesten çıkıyor” diye bağırır.

Mustafa Sandal,

* Kulis isteklerin? - Öyle absürd şeyler yok. Tütsüler, mumlar olsun, birileri gelince ikram edebilecek şeylerimiz olsun, ortam temiz-titiz ve nezih olsun yeter.

Mustafa Sandal,

* Şarkı sözlerini soralım; “suç bende” dediğin ne var? - Rahmetli Onno (Tunç) abiyi o gün dağ yolu yerine deniz yolundan gitmeye ikna etmediğime pişmanım.

Mustafa Sandal,

* En kötü ihtimalle ne olur? - Beşiktaş şampiyon olmaz.

Mustafa Sandal,

* Neye isyankarsın? - İnsanların gereksiz şeyleri problem haline getirmelerine...

Mustafa Sandal,

* “Pazara kadar değil, mezara kadar” dediğin şey ne? - Ailem.

Mustafa Sandal,

* “Tek geçerim” dediğin? - Türkiye...

Mustafa Sandal,

* “O Ses Türkiye”de yoksun artık. Neden? - Zaten daha en başta Acun’la (Ilıcalı) ekibin her sezon değişeceğini konuşmuştuk. Yani aslında bizim ikinci sezonda bile olmamamız gerekiyordu. Tutup üçüncü sezonda yine orada olmam dengeleri ciddi biçimde bozardı. Acun benim arkadaşım; birlikte oturup bu kararı verdik. Bence Ebru Gündeş ve Gökhan Özoğuz, programa tazelik getirecektir.

Mustafa Sandal,

Bu magazin haberleri de ilginizi çekebilir: