Oyuncuların karne notları!

Oyuncuların karne notları!

Tuba donuk, Wilma orta karar, Necati Şaşmaz oyuncu değil avatar! Yerli dizi salgını memleketi sardığından beri her Türk vatandaşı da oyuncu koçu oldu. Peki oyuncuların performansları hakkında bu işin uzmanları ne düşünüyor? Tiyatro duayenleri Haldun Dormen, Müjdat Gezen, Gençay Gürün, Ayşenil Şamlıoğlu ile sinema ve televizyon yazarları Nil Kural, Olkan Özyurt, Şenay Aydemir ve Berke Göl’e 10 sevilen ekran yüzünün oyunculuk performanslarını sorduk.

Oyuncuların karne notları!

TUBA BÜYÜKÜSTÜN:Çok çalışıyor ama mesafeli Olkan Özyurt’ göre ‘20 Dakika’ da kendi aştı: “Tomris Giritlioğlu’nun keşiflerinden biri olarak oyunculuğa başlayan Büyüküstün’ün ‘güzel ve masum kız’ algısını kırması için meğer iyi yazılmış bir rol gerekiyormuş” diyor.

Oyuncuların karne notları!

Oysa Şenay Aydemir’e göre çok çalıştığı, çok uğraştığı belli ama nedense bir türlü ‘Çemberimde Gül Oya’daki halini yakalayamıyor. Ayşenil Şamlıoğlu da biraz donuk ve kameraya mesafeli olduğu görüşünde: “Ama belki de bu çizginin dışına çıksa aurası bozulur. Bilemedim” diyor.

Oyuncuların karne notları!

BEREN SAAT:Sinema kariyeri beklenenin altında Şenay Aydemir kendisini en hızlı geliştiren oyunculardan biri olduğunu ama sinemada doğru tercihler yapmadığını söylüyor. Nil Kural da ayrı fikirde: “Kariyerinin şu noktasında, dizilerdeki başarısını ve popüleritesini akılda kalıcı sinema filmlerine taşıdığından bahsetmek mümkün değil maalesef."

Oyuncuların karne notları!

Olkan Özyurt onlarla benzer şeyler söylüyor: “Henüz ‘TV yıldızı’ algısını kırıp fark yaratan bir oyunculuk performansına şahit olamadık. Özellikle sinema kariyeri beklenenin altında. Lakin oyunculuk anlamında iyi bir kumaşı var, kamera onu seviyor.” Buna mukabil Müjdat Gezen onu çok beğeniyor ve oynadığı rollerin altından başarıyla kalktığını düşünüyor.

Oyuncuların karne notları!

Gençay Gürün de rollerine yakıştığı görüşünde: “Hem güzel hem yetenekli bir sanatçı. Üstelik sempatik de” diyor. Haldun Dormen okullu olmamasına rağmen onu şaşırtacak kadar iyi buluyor ve dizilere çok yakıştırıyor. Ayşenil Şamlıoğlu ise hem ilk gruba hem de ikinci gruba hak veriyor: “Çok şeker çok sıcak, ışıltısı olan bir sanatçı. Seyirciyi kapıp götürüyor. Ama keşke bazı rollerini biraz daha parlatsaydı diye de içimden geçiyor.”

Oyuncuların karne notları!

KENAN İMİRZALIOĞLU:Oyunculuğun metematiğini biliyor Berke Göl’e göre iyi oyuncu olduğu kesin fakat bir ‘ama’yla beraber: “Gerek sinemada gerek televizyonda yakışıklı, sert, dobra delikanlı karakterlerinin dışına çıkma fırsatı bulamıyor. Şenay Aydemir de aynı fikirde, hep adrenalini yüksek / arızalı rollerde oynadığını söylüyor: “Ezik bir karakter, üzerinde nasıl durur henüz muamma.”

Oyuncuların karne notları!

Nil Kural ise tam zıttı görüşte: “Sinemada ‘ben de varım’ diyen bir isim. Uğur Yücel imzalı ‘Yazı Tura’daki müthiş oyunuyla akıllarda yer etti. Farklı rol arayışlarında, risk almaktan da korkmuyor” diyor.

Oyuncuların karne notları!

Üstadlar Haldun Dormen ve Müjdat Gezen’e göre de iyi bir grafiği var; Dormen her geçen gün daha da yükseldiğini söylüyor. Fakat eli asıl yükselten Ayşegül Şamlıoğlu: “Ruhundan geleni yüzüne yansıtıyor. Tarihi bir filmde de bir komiser rolünde de, aile babasında da başarılı. Geniş skala jönlerden.” Olkan Özyurt’un ilginç bir tespiti var İmirzalıoğlu için. “Başarısının sırlarından biri, aldığı matematik eğitimiyle oyunculuğun şifrelerini iyi çözmüş olması” diyor.

Oyuncuların karne notları!

GÖKÇE BAHADIR:Oyunculuğunun zirvesinde Hadi diyelim ki Müjdat Gezen kendi öğrencisi olduğu için onu tutuyor: “Çok başarılı. Çok beğeniyorum” diyor. Peki ya Haldun Dormen’in Gökçe Bahadır aşkına ne demeli: “O kadar iyi, rolünü o kadar iyi canlandırıyor ki, şaşıp kaldım. Müthiş oynuyor!”

Oyuncuların karne notları!

Şenay Aydemir, Berke Göl, Olkan Özyurt ve Nil Kural da onlarla aynı görüşü paylaşıyor ve kariyerinin dönüm noktasının Çağan Irmak’ın çektiği ‘Dedemin İnsanları’ filmi olduğunda birleşiyorlar: “Dedemin İnsanları’nda sinemada da neler yapabileceğini kanıtladı. ‘Kayıp Şehir’ ise ‘şimdilik’ oyunculuğunun zirvesinde.”

Oyuncuların karne notları!

NECATİ ŞAŞMAZ:Dublajdan bir şey anlaşılmıyor Müjdat ve Haldun hocaları onun için ‘Kurtlar Vadisi’ seyretmeye zaten ikna edemedik.

Oyuncuların karne notları!

Oyuncuların karne notları!

Olkan Özyurt da hakkında ne diyeceğini bilemiyor: “Kurtlar Vadisi ile fenomen olsa da dublajlı oynadığı sürece oyunculuğu hakkında tam anlamıyla fikir sahibi olamayacağız.”

Oyuncuların karne notları!

Galiba en doğru tespit Şenay Aydemir’e ait: “Bu listenin oyuncu olmayan muhtemelen tek kişisi. Oyuncudan çok bir imaj ya da avatar gibi.” diyor.

Oyuncuların karne notları!

KIVANÇ TATLITUĞ:Türkiye dışında dünya starı olurdu Müjdat Gezen başarılı buluyor. Haldun Dormen’e göre çoktan pişti, mükemmel oldu. Gençay Gürün Türkiye dışında olsa dünya starı oldu diyor, üstüne bir de arzusu var: “Gelsin, tiyatromda oynasın isterdim.” Gerisi zaten çorap söküğü.

Oyuncuların karne notları!

Olkan Özyurt’a göre üst düzey bir performans sergiliyor... Ayşenil Şamlıoğlu’na göre ‘açık ara’ başarılı... Tek arıza Nil Kural’dan:

Oyuncuların karne notları!

“Sinemadaki ilk büyük sınavını Yılmaz Erdoğan’ın filmi ‘Kelebeğin Rüyası’nda verecek. Kalıcılık da sinema filmi demek. Bu film, kariyerinde kritik bir dönemin başlangıcı kabul edilebilir.”

Oyuncuların karne notları!

MERYEM UZERLİ:‘Muhteşem’ mi, değil mi? Gençal Gürün onun oyunculuğuna ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinin bazı bölümlerine denk geldiğimde tanık olmuş: “Hiç de fena değil. İyi sanatçı gibi geliyor bana” diyor.

Oyuncuların karne notları!

Şenay Aydemir’e göre ‘Muhteşem Yüzyıl’ın gördüğü büyük ilgide onun payı hiç de azımsanmayacak düzeyde. Müjdat Gezen de onu beğenenlerden. Rölünün üstesinden iyi geldiğini düşünüyor.

Oyuncuların karne notları!

Ama Haldun Dormen’e göre ‘Muhteşem Yüzyıl’daki rolünde sadece durumu idare ediyor, ‘muhteşem’ bir oyuncu değil. Hürrem’e bir darbe de Ayşenil Şamlıoğlu’ndan: “Pek de başarılı bir oyuncu olduğu görüşünde değilim.”

Oyuncuların karne notları!

HALİT ERGENÇ:1-0 galip Müjdat Gezen taraflı olabilir, hem babasıyla arkadaş hem de Ergenç kızının sınıf arkadaşı. Diyelim ki Dormen de taraf. Çünkü eski talebesi.

Oyuncuların karne notları!

Ama iyi aktör olduğu konusunda Gençay Gürün de hemfikir, Ayşenil Şamlıoğlu da. Bakın ne diyor Şamlıoğlu: “Hayata 1-0 galip gelen sanatçılardan. Çok usta bir rol kabiliyeti ve sesi var. Kanuni de olur, zengin adam da. Hatta komedi bile oynar...”

Oyuncuların karne notları!

Oyuncuların karne notları!

WILMA ELLES :Kumaşı bu kadar! Haldun Dormen’in ‘orta karar’ bulduğu oyuncu, Ayşenil Şamlıoğlu’na göre ortanın da altında: “Bana göre çok yetersiz. Elinden geleni ekrana yansıtıyor ama kumaş o kadar!”

Oyuncuların karne notları!

Şenay Aydemir ise şimdilik tam bir dizi oyuncusu olduğu görüşünde:”‘El Yazısı filminde istenenden uzaktı.”

Bu magazin haberleri de ilginizi çekebilir: